El material didàctic Leonardome

Aquest taller que realitzem per a grups escolars i també per a famílies i fires al carrer, consisteix a construir estructures en forma de cúpula de 4 a 5 m de diàmetre. Aquestes cúpules es construeixen utilitzant sols un tipus de peça encavalcant-les mútuament, no és necessari cap tipus d'element d'unió, el mateix pes de les peces és suficient per mantenir-ne l'estabilitat. Un cop feta, el grup, pot entrar dins la cúpula culminant així de forma espectacular l'activitat.

La construcció, a més de ser un exercici de geometria espacial pràctic, on cal reconèixer el patró en diferents posicions per anar disposant les peces, és un interessant treball col·laboratiLes cúpules de Leonardo u col·lectiu.

esquema original dels codex de leonardoEl genial Leonardo da Vinci va treballar extensament el concepte d'aixecar ponts i cúpules amb elements més petits que la distància entre pilars utilitzant el suport mutu de les peces. En un racó de les seves làmines d'esbossos, hi ha els pocs esquemes que ens han arribat de les seves idees. L'admirat escultor contemporani neerlandès Rinus Roelofs va redescobrir-los i els ha estat investigat amb profunditat. El treball de Roelofs ha expandit la idea de Leonardo en múltiples direccions, ha trobat centenars de diferents patrons i ha ideat la utilització de fustes planes amb 4 osques que permeten la construcció de forma més lleugera. 

Al MMACA, amb finalitat didàctica hem dissenyat i fabricat la nostra pròpia versió dels bastons. Actualment, empesos per l'èxit i les múltiples demandes, estem preparant la seva comercialització. Aquest material didàctic que anomenem LEONARDOME, serà una caixa amb 280 peces acompanyada d'una extensa guia didàctica. Aquesta guia a més a més de les instruccions per muntar els diferents models i dels aspectes matemàtics, cobrirà els aspectes històrics, artístics, arquitectònics d'aquest material. Volem potenciar així també l'aspecte interdisciplinar    Preveiem tenir-lo disponible el març del 2017 amb un cost aproximat de 880€ , si hi esteu interessats escriviu a leonardome@mmaca.cat us mantindrem informats. 

El dibuix adjunt mostra els 11 patrons amb què treballem, comencem sempre per la construcció dels models 1, 2 o 3 donat que la col·locació de les peces perpendicularment és més intuïtiva. Aquests 11 patrons no són els únics possibles, n'hi ha de més complexos. A més, alguns d'aquests patrons permeten ser enllaçats. Existeix doncs un camp d'exploració obert.

Aquests 11 dibuixos són tots d'estructures poligonals planes periòdiques per translació, es podrien continuar indefinidament. La petita diferència d'alçada entre els punts del fons dels encaixos fa que la xarxa plana es deformi i s'aixequi. L'amplitud de les osques permet la deformació, però, arriba un moment, en exhaurir-se les toleràncies, que les peces costen, cada cop més, d'encaixar i cal aturar-se.

Si compartiu fotografies de les cúpules, utilitzeu el hashtag #LeonarDome 

 

(1) Arxiu de la biblioteca Leonardiana   http://www.leonardodigitale.com,  toqueu “Browse” trieu “Codex Atlanticus” i aneu fins a les pàgines 889 i 890

(2) El lloc web de l'escultor i matemàtic Rinus Roelofs que ha treballat aquestes cúpules http://www.rinusroelofs.nl/

(3) Pàgina de la wikipedia  sobre les estructures recíproques en arquitectura  http://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocal_frame

(4) PDF amb el plànol i mesures de la nostra versió de peça que utilitzem (versió en català) (English version)